Nyheter/News
 Om oss/About us
 Whippet:
  
Våre hunder/Dogs
   Zombie
   Funky
   Magica
   Cobra
   Kaffe
   Fauna
  Cruella
  Electra
  Jade
 Valper/Puppies:
   Kull A 
   Kull B
   Kull C
   Kull D
   Kull E
   Kull F
   Kull G
   Kull H 
Valper ventes/Future
 Dobermann
 Galleri/Gallery:
 
 Fotoalbum
 
 På tur i snøen
   På skogstur
   Lure coursing
 Gjestebok/Guestbook
 Artikler/Articles
 Linker/Links

 Andre dyr/Other Pets
 Rest in Peace

    post@whippet.no

 
 

Hund & Fritid nr.3-2006
 

 Whippet

Whippet tilhører myndegruppen, og alle myndene har en felles forfader i greyhounden. Avblidninger så gamle som 4000 år viser hunder som er nesten identiske med dagens mynder.
Mynderasene skiller seg mye fra hverandre når det gjelder størrelse og pels, fra den bittelille silkeglatte italieneren til den ultimate hippie i den evig-elegante afghaneren. For ikke å nevne de deilige, rufsete ulve- og hjortehundene på størrelse med shetlandsponnier! Midt i mellom finner vi whippeten, greyhoundens lille fetter. Ingen vet hvor gammel rasen er eller rasens opphav, men noe vet man:
Greyhounden tilhørte det engelske aristokratiet, og det var kun adelen som hadde lov til å holde slike hunder. Noen fant allikevel veien til menigmann- sannsynligvis de som var gamle, skadet eller ubrukelige som jakthunder, men som fikk lov til å leve hos en "vanlig" familie. Disse krysset seg med lokale terriere (tror man), noe som fikk størrelsen ned og temperamentet opp. Ut av dette kom tilslutt en liten lynrask hund som den dag i dag skiller seg fra de andre mynderasene ved å være mer åpen og lettere å trene, men som har beholdt jaktlysten og det milde gemyttet. Engelskmenn elsker å vedde, og på søndager ble whippeten brukt til whippetrace, noe som fortsatt eksisterer. Resten av uken bodde hunden sammen med familien sin, stort sett fattige gruvearbeidere som bodde trangt og ofte levde fra hånd til munn. Resultatet ble en hund som er svært tolerant når det gjelder gamle og unge (alle bodde jo "oppå hverandre"), som er frisk og nøysom (ingen vits å kaste bort tid og penger på en svakelig hund) og som stjeler som en ravn! Hvis man ikke får mat, må man skaffe mat... Det var også til god hjelp for familien om hunden kunne komme hjem med en kanin til gryta.

Whippeten er altså opprinnelig en veddeløpshund, men har aldri glemt hvor den kommer fra- nemlig verdens eldste jakthunder. Den har fremdeles et sterkt jaktinstinkt, noe den SKAL ha- ellers er det ingen god whippet!

Å leve med en whippet
For mange år siden var jeg på jakt etter en ny hund. Jeg stilte strenge krav-  den skulle være lettstelt, minimalt med pelsstell, kunne løftes opp og bæres ved behov, være lett å frakte  i bil/buss osv. Rasen skulle være fri for kjente arvelige sykdommer, den skulle ikke være lett-stresset eller bjeffe mye, men det viktigste var at jeg ville ha en god allround hund. Min hund skulle kunne gå  lydighet, agility, spor og utstilling, i  tillegg til å tåle en skikkelig tur på fjellet der den kunne bære sin egen mat i kløven.
Etter å ha trålet utallige hundebøker, sittet i timevis foran pc'en og snakket med dusinvis av mennesker, kom jeg altså fram til den ultimate rasen for meg. For vi mennesker er alle forskjellige. Vil du gjerne konkurrere i lydighet på høyt nivå? Føler du at det hjelper å skrike til hunden hvis den ikke lystrer med en gang? Elsker du å sove ute i telt om vinteren? Vil du ha en hund for at barna skal ha noe å leke med? Da er ikke dette rasen for deg!
Du kan gjerne konkurrere med en whippet, men har du ambisjoner om å vinne NM, så kjøp en border collie i stedet. En "vippe" hater å bli skreket til, den gjør ting fordi det lønner seg for den- ikke for å se at du blir glad, men  for å få den pølsebiten du har i lomma! De hater å fryse, men får de på seg et godt dekken når det er kaldt så er de med på alt.
Å være alene hjemme må læres inn fra de er små, dette er viktig da de fleste "vipper" knytter seg veldig til flokken sin.
Dette er ikke noe leketøy! Som regel er dette en hund som går kjempefint sammen med barn, men som alle raser må de behandles med respekt og ha mulighet for å trekke seg unna når det blir for mye. Dyr er dyr og barn er barn- ingen av dem er ansvarlige for det de gjør, det er det de voksne som er!
Når det er sagt er det en usedvanlig snill og trivelig hund å ha i hus. Valpene kan være (u)rimelig aktive, men her er det store individuelle forskjeller. En voksen whippet er derimot omtrent usynlig innendørs, som regel må du se rett på den for å vite at den er der! Hvis du ikke vet hvor den er, så ta en titt på soverommet. Den ligger nok underdynen med hodet på puten!

Å trene en whippet
Det er som sagt en mild, lettlært hund- det betyr ikke at den ikke trenger oppdragelse! Alle hunder kan bli enten den skjønneste venn og familiehund, eller et udregelig vesen og gatas skrekk- dette kommer i hovedsak an på trening og atter trening. Her trengs det 1 del verdens beste godbiter, 1 del tålmodighet og 1 del fantasi.
Hunden gjør det du ber den om så lenge
a) den skjønner hva du vil og
b) det lønner seg for den (det er her verdens beste godbiter kommer inn!).
I innlæringen gjelder det å være tydelig, tålmodig og gjøre treningen festlig. Man kan ikke tvinge en slik hund til å være lydig, her gjelder det å samarbeide og ha det moro sammen. I mine øyne er det ingenting som er vakrere enn en whippet som går perfekt fri v/foten, der den paraderer elegant ved siden av eieren sin med full kontakt. Og du vet at det er ikke fordi den må, men fordi den har lyst!
Her er min anbefaling: Gå på kurs! Uansett om du kan mye eller lite fra før, er det masse nyttig å plukke opp både for deg og hunden. Og så er det gøy!
Mange tror og mener mye- at whippeten skjelver hele tiden, at den er redd, tynn, rar osv. Mitt råd til deg som er nysgjerrig på denne vakre skapningen er enkelt. ta deg tid til å bli kjent med en whippet og dann deg ditt eget bilde. På utstilling ser man flere og flere, mange konkurrerer i lure coursing (for mer "lc", se "hund & Fritid" nr.2 2005), og noen trener spor, agility, redningshund, baneløp osv.
En god whippet er som en potet- den kan brukes til alt!