Nyheter/News
 Om oss/About us
 Whippet:
  
Våre hunder/Dogs
   Zombie
   Funky
   Magica
   Cobra
   Kaffe
   Fauna
  Cruella
  Electra
  Jade
 Valper/Puppies:
   Kull A 
   Kull B
   Kull C
   Kull D
   Kull E
   Kull F
   Kull G
   Kull H 
Valper ventes/Future
 Dobermann
 Galleri/Gallery:
 
 Fotoalbum
 
 På tur i snøen
   På skogstur
   Lure coursing
 Gjestebok/Guestbook
 Artikler/Articles
 Linker/Links

 Andre dyr/Other Pets
 Rest in Peace

    post@whippet.no

 
 

Hund & Fritid nr.2-2005
 

LURE COURSING
-en voksende sport i Norge


 Lure coursing- eller LC- er en relativt ny sport her til lands. Det hele hadde sin spede begynnelse i 2000, og har rukket å bli  meget populært blant mynde-eiere.

 
For å forstå hva det hele dreier seg om må man gå langt tilbake. Veldig langt.
De første myndene oppsto for mange tusen år siden  Den mest kjente, greyhounden, er kjent fra gamle Assyria og Egypt, og kom til England på 800-tallet. "Mynde" er en fellesbetegnelse på flere raser, fra den bittelille Italieneren på under 40 cm til den irske ulvehunden, som er verdens høyeste hunderase. Felles for dem alle er at de jakter først og fremst ved hjelp av synet, og de fanger/nedlegger selv byttet. Derfor har de godt syn, store lunger, sterke ben, velutviklet jaktinstinkt- og mer enn noe annet elsker de å løpe. I et nokså oppdatert leksikon står det å lese at "mynder er en gruppe hunderaser som jager mer med syn enn med hørsel og lukt. opprinnelig utholdende travende dyr som fanget byttet ved å trette det ut. Gjennom sine vandringer vestover traff hundene hurtigere byttedyr, og det naturlige utvalg sørget for at hundene også ble sprintere; smale, lette og langbente".

Alle hunder har behov for å bruke sine naturlige egenskaper og anlegg, og særlig de egenskapene som har blitt fremelsket gjennom generasjoner. En gjeterhund trenger å få brukt sine instinkter. En selskapshund trives oftest dårlig alene, og de aller fleste hunder vil få et mer innholdsrikt liv ved å få lov til å gjøre det de er skapt for. Og mynder er skapt for å løpe- og å jage. Men siden det i Norge ikke er tillatt  å drive jakt på levende dyr på denne måten har LC blitt et meget populært alternativ.

Replica's Anna Conda
Foto:Jan Erik Sandbæk/Tommyfoto.no

Hvordan foregår lure coursing?
 
Lure coursing foregår på et jorde eller en stor gress-slette. Hundene løper i par, og i løpet av en konkurransedag går hver hund to heat. To dommere bedømmer hundene etter fem momenter: Bevegelighet, fart, utholdenhet, entusiasme og jaktevne. Det er altså ikke bare om å gjøre å løpe raskest eller komme først i mål som på baneløp, men også evne til å følge "haren". Haren er et par plastposer bundet i en tråd, noe hundene er fullstendig klar over, men de fleste skjønner øyeblikkelig hva det dreier seg om. Nemlig å fange plastposen! Banen er lagt opp for å forestille en hares flukt, og det er lagt inn korte strekker, lange strekker, svinger osv. Her blir hundens smidighet og kondisjon satt på en hard prøve,  for dette går FORT! Plutselig dreier posen den ene veien, så kanskje brått en ny sving før det kommer en virkelig lang strekning og en ny sving i en annen retning. Banen er forskjellig for hver trening og konkurranse. Flest poeng får den hunden som er målrettet, utholdende og rask. Den skal overhodet ikke la seg affisere av den andre hunden, publikum e.l., men være fullstendig fokusert på "haren".

Økt jaktlyst
 Mange spør seg om ikke hunden får økt jaktlyst ved å drive med lure coursing. Vil den begynne å løpe etter alt som rører seg? Kommer den til å styrte over veien om den ser en plastpose på den andre siden, og vil den begynne å jage katten til naboen?
Her kan jeg bare svare av egen erfaring, og mitt svar er nei. Tvert imot har mine hunder blitt mindre tilbøyelige til å løpe etter ting som beveger seg fordi de får utløp for sine naturlige drifter på banen. Katten til naboen er ikke så interessant lenger, og en vanlig plastpose  på bakken er helt uinteressant- de kobler jakten til et jorde, mange andre hunder, lyden av "hare-maskinen" osv. Alt dette sammen er et signal til hunden om at "nå skjer det". Når det er sagt, takker en mynde sjelden nei til en god jakt, men ingen av mine er blitt "verre" etter at de begynte med LC.

Skader
 
Et annet vanlig spørsmål er om de lett skader seg.
Det vil alltid være en viss risiko for skader dersom en hund beveger seg i stor fart, men man skal aldri glemme at en hund er skapt for å kunne røre seg. Skader kan oppstå enten man er i skogen eller i parken. Selv har jeg en whippet som skadet seg stygt for et par år siden, men det hindrer ham verken på tur eller i konkurranser. Og han løper så det er til å få tårer i øynene av. Og han elsker det!
 I Norge har vi på få år fått flere lure coursing champions, både nasjonale og internasjonale, og det er hard konkurranse om "Årets LC-Hund". Men den største belønningen for alle som driver med dette er å få se en mynde i fullt sprang. Det kan ikke beskrives- det må oppleves!