Nyheter/News
 Om oss/About us
 Whippet:
  
Våre hunder/Dogs
   Zombie
   Funky
   Magica
   Cobra
   Kaffe
   Fauna
  Cruella
  Electra
  Jade
 Valper/Puppies:
   Kull A 
   Kull B
   Kull C
   Kull D
   Kull E
   Kull F
   Kull G
   Kull H 
Valper ventes/Future
 Dobermann
 Galleri/Gallery:
 
 Fotoalbum
 
 På tur i snøen
   På skogstur
   Lure coursing
 Gjestebok/Guestbook
 Artikler/Articles
 Linker/Links

 Andre dyr/Other Pets
 Rest in Peace

    post@whippet.no

 
 
Vårmynden 2008
 

SOM HUND OG KATT?

Av Thale Svenneby

  Mynder er som kjent jakthunder. De bruker synet, reagerer lynraskt på et dyr i bevegelse og nedlegger selv byttet. Derfor er det ikke rart at mange spør seg om det virkelig er mulig å ha whippet sammen med andre dyr som katt eller kanin.

 Min erfaring er at de kan gå kjempefint sammen, bare man er litt tålmodig og tar noen forhåndsregler.

 Tilvenning mellom hund og katt
 
Her er hunden jegeren og katten byttet. Dette vet katten utmerket godt, og reagerer med å forsvare seg hvis den må, eller flykte hvis den kan. Hunden er gjerne nysgjerrig og vil fram, mens de fleste katter vil langt nok unna til at de føler seg trygge. Enkelte katter er også svært territorielle.

 Jeg har alltid hunden i bånd når jeg introduserer den for nye dyr. Katten må aldri bli presset opp i et hjørne eller holdes fast, men alltid ha mulighet til å trekke seg unna. Uansett om det er hunden eller katten som kom først inn i familien, er det viktig å gi dyrene tid til å bli trygge på hverandre.

 Hunden, særlig valpen, må lære at katten ikke er noe leketøy, den er heller ikke spiselig. Særlig for en valp vil en viftende kattehale være en nesten utenomjordisk fristelse! Har man et bånd på hunden, kan man raskt stoppe uønsket adferd. Å tygge på katter er IKKE lov! Heller ikke å slenge labben i ansiktet på den, eller jage den over stuegulvet. Dette er eiers ansvar… Selv har jeg et bånd på hunden hver eneste gang de er i samme rom, helt til jeg er trygg på at jeg kan stoppe hunden med et ”Nei”. Utendørs bruker jeg en langline til hunden har lært at all kattejakt er forbudt.
 

 La dem ordne opp?
 
Å la dem ”ordne opp” seg imellom er ikke en god løsning! Katten vil sannsynligvis bli

a) vettskremt eller

b) sint.

Og en katteklo i øyet er ikke noe å trakte etter, i verste fall kan hunden bli blind. Valpens syn er ikke fullt utviklet, og dette gjør at den kan reagere for sent på en lynrask kattepote. Valpen rekker ikke å blunke, bokstavelig talt…

Katter og hunder kan bli svært gode venner og ha mye selskap i hverandre dersom de får tid til å bli kjent og bli trygge. Det gjelder her som i alt annet, man må lære hvordan man skal oppføre seg..
 

 Min katt og din katt
 
Trodde du at en katt var en katt? Å nei da, så enkelt er det ikke. Det er stor forskjell på familiens katt og naboens som løper over plenen. En whippet som støter på en fremmed katt ute, vil ofte glemme alt den har lært og gå rett over i ”jakt-modus”. Her hjelper det å ha trent mye innkalling, eller i det minste en nei- eller stopp-kommando som virker.

 Det er også stor forskjell på en hund alene, og flere sammen. Hunder i flokk drar hverandre opp, hvis én begynner å løpe henger de andre seg på.

 

Hva med lille Trampe?
 
Samme tilvenning gjelder andre dyr som kanin eller marsvin. Ikke la hunden stirre i senk en stakkars kanin som sitter inneklemt i et hjørne. Sett heller buret høyt, og hold hunden i bånd. Gradvis kan du la dem komme nærmere og nærmere. Med tiden vil hunden forstå at dette ikke er noe naturlig bytte, og miste interessen.

 Men husk- stol aldri 100% på en hund! Plutselig finner marsvinet Marvin på å ta en rask springmarsj over gulvet, hunden kan reagere instinktivt og selv en liten prøvesmak kan få fatale følger. Som den gangen min lille undulat fløy litt for lavt og hunden bare åpnet gapet og borte ble undulaten.. da var det godt at slipp-kommandoen satt! ”Spytt!” skrek jeg, og ut kom en pjuskete, våt undulat og en haug med fjær. Hun var litt forfjamset men ellers like hel…

 Med litt trening og tålmodighet burde det bare ta et par dager før din whippet oppfører seg riktig så pent. Husk at det er lettere å lære inn gode vaner enn å lære av dårlige! Lykke til!