Nyheter/News
 Om oss/About us
 Whippet:
  
Våre hunder/Dogs
   Zombie
   Funky
   Magica
   Cobra
   Kaffe
   Fauna
  Cruella
  Electra
  Jade
 Valper/Puppies:
   Kull A 
   Kull B
   Kull C
   Kull D
   Kull E
   Kull F
   Kull G
   Kull H 
Valper ventes/Future
 Dobermann
 Galleri/Gallery:
 
 Fotoalbum
 
 På tur i snøen
   På skogstur
   Lure coursing
 Gjestebok/Guestbook
 Artikler/Articles
 Linker/Links

 Andre dyr/Other Pets
 Rest in Peace

    post@whippet.no

 
 

Mynden nr.2-2007
 

 

SOMMERLIGE SKUMLERIER

Sommertid! Tid for sol og sløving, for lange late dager og deilige turer i skog og mark. Men dessverre er det også tid for flått og huggorm og andre sommerlige uting.

*Flått er et lite kryp de fleste av oss har vært borti. Flåtten sitter gjerne i busker og trær, men kan også ligge gjemt i gresset. Den biter seg fast og suger blod fra vertsdyret, og ser først ut som en flat linse. Jo lengre den sitter jo større blir den, og til slutt ligner den en stor grå ert. Mett og fornøyd slipper den taket, men i det den gjør det, ”spytter” den samtidig inn i såret. Og dette er det skumle med flått: Den kan være bærer av bl. a. borrelia, og smitten overføres med spyttet. Derfor skal man unngå å klemme på flåtten eller bruke en vanlig pinsett når man fjerner den, fordi man da klemmer evt. smitte inn i såret. Bruk i stedet en såkalt flåttpenn eller flåttpinsett som er laget til det formålet. Hovedproblemet er altså ikke at noe av flåtten kan bli sittende igjen, selv om dette kan føre til en lokal irritasjon (omtrent som når vi får en flis i fingeren og den verker ut), men at flåtten kan overføre riktig ekle sykdommer. Symptomene hos hund kan f. eks. være feber, halthet eller slapphet lenge etter at hunden ble bitt. En blodprøve hos dyrlegen er den eneste måten å finne ut om hunden er smittet.

 Er du i et område med flått – og den sprer seg fra år til år - så gå til veterinæren og kjøp et middel mot flått, f. eks. Exspot, Bayvantic eller Scalibor. De to første er dråper man har på huden, og som varer ca en måned. Scalibor er et halsbånd som skal sitte på hele tiden, og som da varer i 5 måneder. Da noen mynder kan være litt sarte, anbefaler jeg at man tar en prat med oppdretter for å høre deres erfaringer før man bestemmer seg for hva man vil bruke. Flåttsesongen på Østlandet varer nå fra mars til oktober. Jeg har sett en whippet med borreliose. Det var ikke pent.

*Huggorm.. det er sant som de sier, et huggormbitt kommer alltid uventet. Ormen ligger gjerne og soler seg i hogstfelt, men kan fint ligge i solveggen på hytta eller gjemt i lyngen ved stien. Og fordi hunder er nysgjerrige skapninger, blir de gjerne bitt i det de stikker snuta bortpå ormen- eller de blir bitt i beinet. En hund som er bitt av orm vil som oftest hovne voldsomt opp i det området, noen kan også reagere allergisk. Hvis du ikke har gjort det alt, så anbefaler jeg at du tar en tur til dyrlegen og kjøper Førstehjelpsknappen, også kalt Lifeline. I denne er det plass til fem Prednisolon-tabletter, som du også får hos dyrlegen eller på apotek (reseptbelagt).

 Ved bitt gir du angitt dose, og bærer eller leier hunden rolig til bilen. KJØR SÅ RETT TIL VETERINÆR! Tablettene er kun ment for å dempe hevelsen, særlig hvis hunden er bitt i nærheten av luftveiene, og hunden må få motgift for å hindre skader på de indre organer. Prednisolon kan også gis ved vepsestikk. Og det er vel ikke bare mine hunder som synes at fluesnapping er en av sommerens store gleder.. og de tar gjerne en veps eller bie når de først er i gang!

*Hund i bil er en utfordring om sommeren. Selv om man setter bilen i skyggen, flytter solen seg raskt og inni bilen stiger temperaturen raskt. Prøv gjerne å sette bilen i sola en varm sommerdag, sett deg inn og se hvor lenge du holder ut… Hunder svetter ikke sånn som oss, og greier derfor ikke å regulere kroppstemperaturen like effektivt. Derfor er det utrolig viktig å sørge for skikkelig gjennomlufting, og å se til hunden ofte. For å se om en hund begynner å bli uttørket, ta et godt tak i nakkeskinnet og løft. Jo fortere huden glir tilbake på plass, jo bedre er det. NB! En dehydrert hund vil ikke nødvendigvis drikke selv, så dette er ikke noe sikkert tegn på at den ikke trenger væske! Kommer du over en hund med heteslag, få hunden ut av bilen og inn i skyggen, kjøl ned særlig magen og prøv å få den til å drikke. Kontakt veterinær så fort som mulig. Symptomer på heteslag kan være uro, kramper, økt puls og pusteproblemer, bevisstløshet etc.

 

Og med disse formanende ord ønsker jeg alle en fin sommer!

Hilsen Thale